Baby pizza

10.12.2021

Pizza v té nejjednodušší podobě vznikla už v hodně dávné minulosti. Historie této placky sahá až do roku 500 před naším letopočtem, kdy si v dobách Perské říše vojáci pekli chlebové placky na svých štítech. Ve středověku Řekové a Féničané takové placky připravovali na horkých kamenech a kořenili si je čerstvými bylinkami. Moderní italská pizza se objevila až v 18. století, kdy se do italského jídelníčku pomalu začala dostávat rajčata. Slovo pizza je odvozeno od slova pita - což je název pro chlebovou placku. Jde vlastně o takový pečený koláč, který byl nejdříve jídlem chudých, protože se na něj dávalo všechno to, co v domě zbylo. Poměrně rychle si ale pizza získala srdce, tedy přesněji chuťové pohárky, i bohatých a dnes si na ní pochutnávají gurmáni celého světa. A my vám přinášíme recept na pizzu, kterou můžou mlsat i děti, kterým už bylo osm měsíců.

Vhodné od ukončeného 10. měsíce


Co budete potřebovat:

  • 1 malou červenou řepu
  • 2 pl mražené nebo nakládané kukuřice
  • 2 pl mraženého hrášku
  • 1 vejce
  • 3 pl Kendamil Jemné bezlepkové kaše s brokolicí, květákem a sýrem (150)
  • bylinky: čerstvou bazalku a petrželovou nať

Jak na to:

Řepu uvařte v páře nebo klasicky ve vodě do měkka, rozmixujte a nechte zchladnout. Přidejte vejce, rozmrazený hrášek a kukuřici, nasekanou bazalku a petrželku a zahustěte kaší. Vše promíchejte a takto připravenou směs vlijte na plech vyložený pečicím papírem. Pečte při 185 °C zhruba 25 min. Nechte zchladnout na přijatelnou teplotu, nakrájejte a podávejte. Uvidíte, jak se po ní zapráší!

Tip: Můžete přidat kousky tepelně upraveného BIO kuřecího masa, které vám zbylo třeba od oběda.

Autor: Lenka Palenčárová alias @lilchef_lenka