Vaření

Vaření s dětmi je hlavně legrace, která vás s nimi sblíží. Můžete je ale také naučit poznávat zdravé suroviny, správné stravovací návyky a hlavně je naučíte, jaké to je, když lidé spolupracují. Společné vaření je také nejlepší způsob, jak děti naučit, aby si vážily jídla a práce druhých. A navíc, jak říkaly už naše babičky, vlastnoručně uvařené jídlo nejlépe chutná! S vlastnoručně připravenými jídly roste i sebedůvěra, trpělivost, zručnost a disciplína.


První muffiny se objevily už v 10. nebo 11. století ve Walesu ve Velké Británii. Původně to byla taková jakási z nouze ctnost, protože se vyráběly z toho, co doma zbylo. Vypadaly tak trochu jako naše vdolky a byly určené pro služebnictvo. Ovšem jejich vůně a později také chuť přilákaly i mlsné jazýčky panstva. To je začalo vyžadovat k tradičnímu...

Tento dezert je skutečně lehký. Na výrobu zcela jistě, z kalorického hlediska... si naše děti tu trošku poctivého plnotučného tvarohu nadupaného bílkovinami a kvalitním mléčným tukem spolu s kapkou přírodního sladidla rozhodně zaslouží. Zvláště když je doplňuje vyzrálé čerstvé ovoce. To je pak možné dezert dosladit skutečně jen trošičku. V...

Muffiny nebo bábovičky, můžete si klidně vybrat, protože výsledek bude v tomto případě stejný. Některé děti ale víc slyší na muffiny, jiné rády dělají bábovičky. Každopádně je zkuste zapojit do přípravy a nechte je plnit formičky připravenou hmotou. Trošku větší děti totiž moc rády pomáhají s přípravou jídla, které jim pak o to víc chutná. Protože...

Některé děti nemají rády ryby. Ani filé do nich nedostanete. Všichni ale víme, jak jsou ryby zdravé a dobré, takže by byla škoda, kdybychom je děti nenaučili jíst. V těchto rybích prstech si je jistojistě zamilují. Kromě tresky totiž obsahují hrášek, a ten děti milují! A také baby špenát je něco, co už možná mají rády, protože baby špenát je...

Lívance jsou klasika. Už naše babičky je často připravovaly z kynutého těsta, potíraly marmeládou a hojně zasypávaly moučkovým cukrem. Jenže my do sebe a už vůbec ne do našich mrňousků dnes tolik kalorií ládovat rozhodně nechceme. Ale připravit se o tu lahodnou chuť... to také nechceme. Takže na řadu přichází tato lehká varianta banánovo-ovesných...

Donuts jsou vlastně takové české koblížky bez marmelády, které mají uprostřed dírku, takže vypadají spíš jako věnečky. Bývají polité sladkou polevou a posypané ještě sladším zdobením a stejně jako koblížky se smaží na spoustě tuku, což my ale rozhodně dělat nebudeme. Tato zdravější varianta se peče a je navíc tak jednoduchá, že ji zvládne opravdu...

Kuřecí medailonky jsou zdravá varianta zeleninovo-kuřecích kroketek, které se nesmaží, ale vaří v páře a poté zapékají v troubě. Na povrchu jsou nazlátlé a lekce křupavé a uvnitř krásně vláčné. A hlavně zapomeňte na přepálený tuk, protože v tomto receptu žádný není. Jen spousta zeleniny, vajíčko, šťavnaté kuřecí masíčko, rýžová a kukuřičná mouka a...