Malinové muffiny

21.09.2021

První muffiny se objevily už v 10. nebo 11. století ve Walesu ve Velké Británii. Původně to byla taková jakási z nouze ctnost, protože se vyráběly z toho, co doma zbylo. Vypadaly tak trochu jako naše vdolky a byly určené pro služebnictvo. Ovšem jejich vůně a později také chuť přilákaly i mlsné jazýčky panstva. To je začalo vyžadovat k tradičnímu anglickému čaji, přičemž jejich obliba stále rostla. Do muffinů můžete dát prakticky cokoli. Třeba zbytek kokosového mléka, které vám zbylo při vaření polévky, nebo pár malin, které jste našli při úklidu mrazáku. A aby byly muffinky pěkně vláčné, můžete namísto banánů sáhnout po dětské ovocné kapsičce.

Vhodné od ukončeného 12. měsíce


Co budete potřebovat:

Jak na to:

Muffiny jsou velice jednoduché. Všechny suroviny včetně mražených malin prostě smíchejte a vzniklou hmotu naplňte formičky, nejlépe silikonové. Těch z tohoto množství naplníte přibližně pět. Ještě předtím si ale předehřejte troubu na 180 °C a pak už pečte přibližně 25 minut. 

Tip: Do muffinů můžete dát skoro cokoli. Oblíbené jsou muffiny s kousky čokolády nebo sezónním ovocem, kterým je můžete po upečení také ozdobit. Kromě sladkých variant můžete připravit i slané se zeleninou, sýrem, cibulkou, slaninou nebo olivami. A hlavně - muffiny jsou ideálním na dětské párty! Nezapomeňte je ale barevně ozdobit. V případě sladké varianty třeba lentilkami.

Autor: Lenka Palenčárová alias @lilchef_lenka